Terug naar overzicht

Sustainable fashion

Door Sanne | 10-06-2019

Duurzame mode, ook wel sustainable fashion genoemd, begint steeds meer onderdeel te worden van de modebranche en van ons leven. We gaan als maatschappij steeds bewuster om met het onder andere het milieu. Duurzaamheid en mode kunnen hand in hand gaan en ecologische mode hoeft tegenwoordig niet oubollig of truttig meer te zijn maar is juist erg fashionable! Als Heerenstraat zijnde proberen wij ook ons steentje bij te dragen. Het lukt helaas nooit om 100% sustainable te zijn in alles wat we doen maar we proberen wel mee te denken, ook in de samenwerking met onze merken bijvoorbeeld. Vooral op productniveau zie je hier al een aantal mooie veranderingen plaatsvinden. De merken die wij inkopen kiezen bij bepaalde stoffen en vezels steeds vaker voor alternatieven die minder milieubelastend zijn en ook de sociale omstandigheden in fabrieken zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Onder andere Humanoid en Filippa K zijn merken die heel bewust bezig zijn met duurzaamheid. De kleding die wij geleverd krijgen van onze leveranciers worden steeds vaker niet meer in plastic verpakt. Het zijn natuurlijk maar kleine stapjes maar alle kleine beetjes helpen, denken wij. 

Als consument kun je het milieu een handje helpen door bewuster te kopen (heb ik dit echt nodig?) en kleding die je niet meer draagt een tweede leven te geven. Misschien kun je er een vriendin blij mee maken? Of je kleding verkopen op Marktplaats? De kledingbank kan de kleding die je niet meer draagt vaak ook goed gebruiken. Een kledingruilparty met vriendinnen, zussen, moeders en dochters is wellicht ook een idee. 

Het verzenden en retourneren van pakketjes is erg milieuvervuilend met al die vrachtwagens die door de straten rijden. Ook hiervoor geldt: koop zo bewust mogelijk. Bestel geen tien paar schoenen maar kies je garderobe zorgvuldig uit. Zo kan ons nageslacht over honderd jaar ook nog genieten van deze mooie planeet waarop wij leven!